Observer månen i sommer!

Månen har alltid fascinert folk; Tidligere fordi du ikke visste hva månen egentlig var for noe. I moderne tider fordi vi faktisk vet hva det er.


Etter at Neil Armstrong og Buzz Aldrin gikk på Månens overflate i juli 1969, ble månen aldri den samme igjen. Noen av fortryllelsen ble brutt; Månen var ikke lenger utilgjengelig, men hadde blitt en del av det menneskelige domene. Etter de amerikanske månelandingene trodde mange at Månen ville være et eksotisk reisemål og hjem til romstasjoner og eventyrlystne forskere, men årene gikk og snart er det 50 år siden mennesket satte foten på månen.

Alt dette vil forandre seg, og innen et år vil menneskeheten sannsynligvis få et nytt bilde av månen; Google lanserte konkurransen «Google Lunar XPrize». Konkurransen går ut på at det private teamet som lander en månenbil
først på månen, kjører minst 500 meter og sender høyoppløselige bilder og video til jorden vinner 20 millioner dollar! Totalt fem lag har tatt utfordringen og er godkjent av Google som konkurrenter. Oppskytningen må gjøres innen utgangen av 2017. Hvis alt går bra vil vi innen fem måneder se fem forskjellige månebiler kjøre rundt på månen! De fleste har ikke hørt om denne konkurransen, men trolig vil alle mennesker i den siviliserte verden vite om den innen et år. Alle de fem prosjektene er privatfinansierte og ligner mer på avanserte hobbyprosjekter enn de fartøyene USA og Sovjet konkurrete med på 1960-tallet. Teamene som (forhåpentligvis) lykkes med å komme til månen har fullført prosjektet utrolig billig og raskt. Dette vil totalt endre hvordan vi ser på månen, og kan være utgangspunktet for å utnytte Månens ressurser og spesielle forutsetninger (inkludert vakuum og lav tyngdekraft).


Om sommeren blir nettene lysere, og stjerner og himmelobjekter forsvinner på den lyse nattehimmelen. Men månen er alltid tilstede og
kan observeres med alt fra håndkikkert til spottingscope og teleskop.

Her er fire tips for å observere månen i sommerperioden:
1. Unngå fullmåne. Når månen er full kommer lyset fra solen rett til månen. Det er ingen skygger, og overflaten er opplevd som flat og livløs. Ved nymåne kommer solen fra siden og lys kaster skygger over månens overflate. Med høy forstørrelse kan man se hvordan skyggene fra fjell og kraterkanter kastes over månens overflate.
2. Månefilter kan være en fordel. Jo nærmere fullmåne – jo mer intens blir lyset, og dermed kan det oppleves som blendende. Det finnes separate månefiltre som kan skrues på okularet til det astronomiske teleskopet. De reduserer lysstyrken og øker kontrasten.
3. Ta bilder av månen. Den enkleste måten å fotografere månen er å sette kameraet i mobiltelefonen til okularet på spottingscopet eller teleskopet. Avhengig av telefonmodellen finnes det forskjellige programmer som kan være nyttige. Med iPhone kan du også bruke volumknappen for øretelefonene som en trådutløser slik at man ikke unngår rystelser. Hvis du har et ultra-zoom digitalkamera (for eksempel Panasonic Lumix FZ82), trenger du ikke en spottingscope eller teleskop for å ta bilder eller video av månen. Sett kameraet på et stativ, rett det til månen, og zoome inn.
4. Bruk månekart. Månen er vakker i seg selv, og du kan bare observere og nyte. Noen ganger vil du kanskje tenke på hva du egentlig ser på – er det et fjell, et krater eller et hav? Hvor har Apollo landet? Google «månekart «, og du finner alt fra enkle skisser til svært detaljert kart med navn på forskjellige severdigheter.


Tekst: Claes Tunälv/FocusNordic

Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *